Träning och artros

Artros är en ledsjukdom som drabbar många svenskar varje år. Den orsakas av att lederna inte längre producerar den brosk som omger benen och som fungerar som en isolerande “kudde” så att benen inte skall nöta mot varandra. Man kan få artros i princip alla leder, men de vanligaste är höfter, knän, axlar, armar och händer och sjukdomen kan vara mycket smärtsam.

Om man drabbas av artros så är det vanligt att man av ren instinkt slutar röra på sig. Gör det ont i knäet när man går vill man ju inte direkt ge sig ut på promenad och får man ont i axeln när man lyfter amen slutar man helst med allt som har med lyft att göra. Tyvärr så är det så fel som det bara kan bli, då det just är rörelse som lindrar smärtan och som kan förbättra sjukdomstillståndet.

Varför får man artros?

Ingen vet med 100 % säkerhet varför så många människor får artros, men forskare ser ett samband mellan mycket hård träning bland idrottare, olika skador, övervikt och genetik. Det verkar också som om personer som utför mycket repetitiva rörelser, till exempel frisörer och fabriksarbetare, ligger i en högre riskzon än människor med mer varierande rörelsemönster.

Det finns människor som får artros i mycket ung ålder, men det vanligaste är att det börjar sakta men säkert i 45-50 års åldern och sedan förvärras med åldern. Det är vanligare att kvinnor drabbas än män. Ett av de mest typiska symptomen på att den ledvärk man har beror på just artros är att man får ont när man inte rört på sig på ett tag, till exempel under natten eller på morgonen.

Hur ska man träna mot artros?

Har man drabbats av artros är rörelseövningar bland det bästa man kan göra för att lindra symptomen och hantera sitt tillstånd. Genom att bygga upp vissa muskelgrupper runt lederna får de stöd och stadga, och det finns mycket bra artrosskolor man kan gå på för att lära sig hur man gör.

Om man till exempel har artros i knäna kan man göra bra ben och höftövningar, som till exempel sitt och stå repetitioner, benpress och balansövningar. Genom att kontakta en artrosskola eller en sjukgymnast kan man få ett bra träningsprogram som passar varje individuellt fall och många upplever att det hjälper oerhört mycket. Träning hjälper också den artrosdrabbade att gå ner i vikt, vilket ofta är precis vad som behövs. Det får ta den tid det tar, men bara några kilon kan göra stor skillnad på hur belastade lederna blir.