Träning eller bantning?

Det vanligaste rådet från läkare, dietister, Livsmedelsverket och personliga tränare är att både skära ner på kalorierna och att träna mer om man vill gå ner i vikt. Enligt vissa är dieten viktigare än träningen, och det har hävdats att så mycket som 80 % av viktnedgången beror på ändrade kostvanor, medan andra säger att det bästa är att uppnå en jämlik balans mellan de två.

En viktig aspekt när det kommer till viktnedgång är det egna förhållandet till mat respektive träning. Medan många tycker att det är lättare att träna mer än att äta mindre så är det helt tvärtom för andra. Anledningarna till att just träning är så viktig för viktminskningen är att man dels ökar sin metabolism och förbränner kalorier både under och efter passet, men också då nivåerna av hungerhormon blir lägre. Vid försök där vissa testpersoner åt 500 färre kalorier och andra sprang bort lika många kalorier har det visat sig att de som tränar känner sig mindre hungriga än de som bantar.

En vältränad person bränner många fler kalorier än en person som mest sitter stilla, men det är inte den enda fördelen: att ha en stark och vältränad kropp ger även ett bättre humör, mer motivering och förhöjd stresstolerans.