Friska tänder är grunden för en god hälsa

Träning är bra för kroppen och bidrar till en hälsosam livsstil. Men det finns andra saker du måste tänka på för att du ska må bra. Sömn, kost och munhälsa är också viktiga saker för att ha en god hälsa. Tänderna och munnen påverkar dig mer än du kan tro. För att du ska ha en bra munhälsa är det viktigt att i förebyggande syfte regelbundet kontrollera tänderna. Hos Södertandläkarna kan du göra en förebyggande behandling som är ett slags underhåll av din munhälsa. Att försöka göra en kontroll någon gång per år är att föredra. Mår tänderna bra kommer du också att må bättre. Det finns faktiskt samband mellan tandlossning och andra sjukdomar som till exempel hjärtinfarkt. Därför är munhälsan lika viktig som träningen för att hålla sjukdomar borta.


Ha rutiner för både träning och munhälsan

Mellan kontrollerna är det viktigt att arbeta förebyggande varje dag. Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm och rengör gärna mellan tänderna med tandtråd eller tandstickor. Små saker som du gör i din vardag kan göra att du undviker problem i framtiden. Det är precis som med träningen, det gäller att få in en rutin kring tandborstning. Då är det lättare att få den gjord. När det gäller träning rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla vuxna genomför någon form av fysisk aktivitet regelbundet. Att ägna dig åt pulshöjande aktivitet i minst 150-300 minuter varje vecka är en bra riktlinje att förhålla dig till. Att ägna dig åt någon form av muskelstärkande träning minst två gånger i veckan är bra för att bibehålla en stark och välmående kropp. Tänk på att involvera kroppens stora muskelgrupper. Att vara fysiskt aktiv i vardagen är också bra för din hälsa, speciellt om du har ett stillasittande arbete.