Blir man alltid stor av styrketräning?

En myt kopplad till styrketräning är att alla som lyfter vikter blir stora som berg. Särskilt kvinnor känner sig ofta osäkra på om viktträning är något för dem, då de inte vill få stora muskler och kraftiga halsar och lår, och de oroar sig för att de ska förlora sitt kvinnliga utseendet.

Detta är dock så långt från sanningen som man bara kan komma. Att träna styrketräning till så milda grad att man börjar likna Arnold Schwarzenegger eller The Rock innebär timmar i gymmet varje dag, i kombination med en stenhård regim vad gäller mat och dryck. Att träna styrketräning må ge starkare muskler, men faktum är att man får ett mycket slankare och mer definierat utseende med vikter. Många kvinnor upplever dessutom att deras ämnesförbränning förhöjs så mycket med styrketräning att de kan äta rejäla måltider utan att gå upp i vikt.

De flesta associerar en slankare siluett med träningsformer som löpning och dans, men även de som styrketränar får en fastare och smalare kropp. Dessutom ger starka muskler en bättre hållning, vilket gör att man bär upp sina kläder på ett snyggare sätt.