Förebygg demenssjukdomar med träning

Träning ger inte bara en stark och smidig kropp och ett allmänt bättre fysiskt tillstånd, utan dessutom är regelbunden fysisk aktivitet en riktig vitamininjektion till hjärnan. Genom att få blodet att cirkulera bra och tillföra hjärnvävnaderna med välbehövligt syre blir man både piggare och smartare, och många studier visar att man dessutom kan sänka risken att drabbas av olika demenssjukdomar genom att träna.

Enligt Svenskt Demenscentrum så ger träning mycket goda resultat för att både förebygga demenssjukdomar som till exempel Alzheimers och att bromsa förloppet hos dem som redan drabbats. Forskare rekommenderar därför att man inför träning som en del av veckoprogrammet på äldreboenden, och råder människor i alla åldrar att träna minst tre gånger i veckan för att hålla kropp och hjärna friska.

Det är aldrig för sent

I studier som gjorts i Europa och USA har man konstaterat att fysiskt aktiva individer kan bekämpa olika demenssjukdomar på flera olika plan. Dels från ett rent biokemiskt perspektiv, där hjärnan tack vare träningen får lättare att frigöra viktiga hormoner och signalsubstanser, men också ur ett psykologiskt perspektiv då människor som håller i gång i allmänhet har en positivare livsattityd och gärna företar sig olika saker.

Inom näringslära sägs det ofta att man bör variera sin kost så mycket som möjligt då man på så sätt garanterat får i sig alla de nödvändiga ämnen man behöver för att kunna fungera optimalt. På liknande vis är det viktigt att man ständigt stimulerar sin hjärna med aktiviteter, hobbies, resor och nya kunskaper. Precis som det är farligt att äta alldeles för ensidig kost så är ett stillasittande liv framför Tv:n bland det värsta man kan göra om man vill hålla hjärnan i toppform.

Hur ska man träna?

Ju äldre man blir desto svårare kan det bli att träna hårt, och därför brukar läkare rekommendera att man ser till att ta sig en ordentlig promenad eller en cykeltur tre gånger i veckan och under resten av tiden försöker att röra på sig så mycket som möjligt. Bara en så enkel sak som att ställa sig upp och gå några steg varje timme kan ha stora resultat. Man kan också dansa, simma och göra lättare muskelövningar för att hålla en bra balans mellan kropp och sinne.