Är det kört när man är äldre?

Många människor ångrar på ålderns höst att de inte tränade när de var yngre. Efter sextioårsåldern är det inte ovanligt att vissa åldersrelaterade problem börjar visa sin fula nuna, som artros, övervikt, högt blodtryck eller dålig cirkulation. Har man dessutom varit slarvig med sin allmänna kosthållning kan man dessutom ha fått ytterligare problem som har med vitamin- eller mineralbrist att göra, och har man rökt och druckit mycket kanske man fått försvagade inre organ som hjärta, hjärna och lever. Och som om det inte vore nog med det så börjar man förlora muskelmassa redan i trettioårsåldern!

Är det för sent?

Så är det helt kört? Är det för sent att ändra sin livsstil? Är det lika bra att dra en gammal filt över sig? Här kommer ett fantastiskt svar: ett rungande NEJ! Sanningen är att det aldrig är för sent. Den mänskliga kroppen är så finurligt utformad efter millennia av evolution att den hela tiden kan anpassa sig efter nya livsförhållanden. Slutar man röka börjar reparationsprocessen omedelbart och efter några år kan man till och med ha återhämtat sig så mycket att det nästan vore som om man aldrig rökt. Om man börjar träna börjar kroppen genast bygga upp sin uthållighet och sina muskler, och om man börjar äta rätt får man snabbt bra värden. Det är det som är så underbart!

Studier har visat att människor som börjar träna efter sjuttio kan återfå nästan lika mycket muskelmassa som personer som tränat mycket under sitt liv. Kroppen vill nämligen bli starkare när man utsätter den för prestationspass, och börjar genast bygga upp sig som ett slags försvar för framtiden. Genom att ge sig själv en ny chans att bli friskare och starkare kan man genom regelbunden träning ge sig själv en härlig och pigg ålderdom – och det förtjänar alla.