Träning genom tiderna

När vi talar om träning tänker vi ofta på de fysiska träningsformer som utvecklats under de senaste årtiondena, som till exempel aerobics, zumba, styrketräning och yoga. Vad många däremot inte inser är att människan har tränat i alla tider och att de flesta typerna av träning har många tusen år i nacken, om än i något förändrad form.

Redan under antiken visste man att människor som tränar regelbundet får starkare och friskare kroppar, och det finns mångtusenåriga dokument från Indien, Egypten och Grekland som talar om stark fysik och en hälsosam livsstil. Romerska mosaiker visar kvinnor som lyfter fria vikter iförda bikinis, och spartanska kvinnor ansågs vara så vältränade och vackra att de inte behövde sminka sig.

De första gymmen

I antikens Grekland hade man speciella träningslokaler som kallades för gymnasium, vilket kom från det grekiska ordet för naken = gymnós. Anledningen var helt enkelt att de som tränade där var nakna, och man tävlade också i bara skinnet. Det var en av anledningarna till att kvinnor inte fick närvara vid dåtidens olympiska spel.

På 1800-talet började man återskapa antika sportevenemang och med det öppnade de första gymmen i modern bemärkelse och de två första städerna som fick kommersiella gym var Bryssel och Paris. Här tränade man bland annat med fria vikter och bollar, och i stället för att träna inför ett sportevenemang blev målet att få en snygg figur, gärna lik de antika idealen.

Sakta men säkert skulle trenden sprida sig men det skulle dröja till 1900-talet innan man fick gym i USA och Sverige. Det var framförallt män som tränade i gymmen och de blev en slags klubbar för gentlemän där man kunde träffa vänner samtidigt som man kom i form.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *