Kan barn träna?

Ett ganska kontroversiellt ämne när det kommer till träning är huruvida barn bör träna eller inte. Visst bör alla barn syssla med fysiska aktiviteter, lekar och sporter men hur mycket är det egentligen bra för ett barn att träna hårt? Ska man verkligen låta sitt barn gå på styrketräning eller långa aerobics pass? Finns det vissa typer av träning som passar barn bättre än andra?

De flesta experter är överens om att barn idag lever ett alldeles för stillasittande liv och det är en av de bidragande faktorerna till att barnfetma blivit allt vanligare. Därför rekommenderar alla läkare att barn rör på sig mycket och ofta men också att de samtidigt får en varierad och hälsosam kost. Däremot är det inte bra för barn som fortfarande växer att syssla med för mycket hård träning, som till exempel tyngdlyftning, då en kropp som fortfarande befinner sig i utvecklingsstadiet bör få bygga upp sig naturligt.

För föräldrar som vill att deras barn skall röra på sig mycket är enkla saker som lek i lekparken, sommarläger med kajaker och segelbåtar, show-skolor eller fotbollsläger alla utomordentliga alternativ för den unga kroppen. Allt med balans, som de gamla grekerna sade!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *