Blir man tjock om man slutar träna?

En gammal myt om träning är att man blir tjock om man slutar träna. Förr i tiden brukade man säga att muskler omvandlades till fett om man lade av med träningen, och som exempel på det brukade man hänvisa till berömda atleter som blivit lite korpulenta på äldre dar.

Sanningen är dock en helt annan! Först och främst så är fett fett och muskler muskler! Med andra ord så kan muskelmassa inte “bli” fett eller fett muskelmassa då de är helt olika saker. Det är ungefär som att säga att våra ögon skulle kunna bli öron eller att våra hjärtan skulle kunna bli våra hjärnor. Det handlar alltså om två helt olika fysiska företeelser.

Vad som däremot händer om man slutar träna är att musklerna blir mindre och går tillbaka till sin ursprungsform, och med det blir kroppen mindre definierad. En arm som tidigare var fast och muskulös blir nu mjuk och formlös, och det snygga sexpacket omvandlas till en slät mage. Det beror alltså på att musklerna inte längre sticker ut och att fettet som omger dem nu blir den företrädande huvudrollsinnehavaren. Det betyder dock inte att man fått ökat kroppsfett!

En fara med att sluta träna är att metabolismen sänks men att man fortsätter att konsumera som om man vore vältränad. Det kan leda till att man går upp i vikt ganska snabbt, så därför är det mycket viktigt att hålla koll på sin förbränning kontra sin kost. I vissa fall kan det handla om många hundra kalorier om dagen så det gäller att veta vad som är en normal förbrukningsnivå i enlighet med sin livsstil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *