Träning för ledstyrka

Det finns få saker som experterna är mer överens om än att regelbunden motion är bra för precis hela kroppen. Styrka, rörlighet, balans och bättre mental hälsa är några av de många fördelarna. Att träna rätt är dock extremt viktigt och det inkluderar saker som teknik, utrustning och frekvens. Överträning leder till slitage och kan göra mer skada än nytta.

När det kommer till ledernas hälsa är träningen viktigare än någonsin, särskilt när det kommer till de vanligaste ledsjukdomarna som artros och reumatism. Hos www.artros.org kan du läsa om sjukdomens orsaker, förlopp och behandling och du kommer nog förvånas över hur mycket just träning kan hjälpa.

Avlasta, inte belasta

En av hemligheterna med träning mot ledbesvär är att du hela tiden ska tänka avlastning i stället för belastning. Genom att bygga upp musklerna runt lederna får du ett naturligt stöd och det finns bra träningsprogram som en sjukgymnast kan hjälpa dig med. En annan lämplig träningsform är simning, särskilt om du är lite överviktig, då kroppen i princip är tyngdlös och du tränar musklerna utan belastning. Du kan träna din kropp i vatten för att både avlasta och motverka smärta så väl som möjligt.

För den som lider av värkande, stela leder kan det kännas oerhört tungt att komma igång och därför är det bra att fokusera på smärtlindring. Vissa behöver regelrätta mediciner, men många upplever också lindring med kosttillskott som gurkmeja och ingefära eller behandlingar med värme och massage. Hittar du det som passar dig bäst är det guld värt, då träningen är din väg mot ett rörligare och roligare liv.

Tips på träning och kosthållning

För att få bättre träningsprestanda är det alltid bra att upplysa sig om hur träning och kosthållning görs på bästa sätt. Det är normalt att uppleva en stillastående fas i träningen. Om detta är problemet kan träningen förbättras genom att använda dessa träningstips.

Oavsett vilken träningsrutin du gör eller diet du följer kommer dessa tips att hjälpa dig. Dina resultat kommer bli så bra att du med iver varje dag tänder dina badrumslampor för att se dig i spegeln. Om du syns dåligt i spegeln kan du alltid köpa nya badrumslampor online, förslagsvis Philips badrumsbelysning som det är 11 procent rabatt på hos Buildor. Följande tips är indelade i två kategorier; träning och kosthållning.

Träning

1. Träna när du mest vill träna.

2. Fixa ett träningsschema.

3. Låt musklerna som tränades vila mellan 48 och 72 timmar.

4. Träna regelbundet.

5. Det rekommenderas att träna fem dagar i veckan, minst tre gånger i veckan för optimal träning.

6. Det rekommenderas att träna en muskel åt gången för att intensivt träna varje muskel.

7. Inkludera viktträning för att upprätthålla muskler, förutom att utföra kardiovaskulär träning.

8. Lägg till kardiovaskulära övningar i din träningsrutin.

9. Ha koll på utvecklingen av träningsresultaten för att göra eventuella justeringar om det är nödvändigt.

10. Kontrollera din viktgräns. Träna varken med för hög eller för låg vikt.

11. Öka vikten gradvis.

Kosthållning

1. En näringsrik kost är viktigt.

2. Ät naturliga och obearbetade livsmedel.

3. Använd en minsta mängd salt i måltiderna.

4. Kontrollera varje måltid väl.

5. Inkludera mycket grönsaker i kosten.

6. Minska mängden kolhydrater.

7. Kontrollera mängden fett som intas.

8. Försök att inkludera fem måltider om dagen. Tre större måltider och två mindre måltider. Detta hjälper till att hålla din aptit i schack.

9. Inkludera kosttillskott till din diet.

10. Ställ in ett mål för vad du vill uppnå, vare sig det är att tona muskler eller öka muskelvolym.

Att komma igång med löpträningen

Löpning är en fantastisk träningsform, som har mycket att ge både vad gäller upplevelser och hälsofördelar. Det är inte alla gånger helt lätt att komma igång med löpning, trots att det på ytan är något av det mest naturliga man kan göra. Många upplever löpning som motionsform som väldigt ansträngande och det krävs att man når en viss grundkondition, innan löpning ens går att uppleva som rolig. Andra saker det går att fastna i redan från starten är exempelvis valet av skor. Nu behöver det inte vara så krångligt eller särskilt ansträngande att komma ut i motionsspåren. Här kommer några tips som kan underlätta för nybörjaren att komma igång.

Ett steg i taget

Genom att börja långsamt slipper man stå och flåsa med pipande lungor under sin första löptur. Ett bra sätt är att varva gång med löpning de första veckorna, och gradvis öka själva löpningen. Klarar man av att jogga utan problem i fem minuter, varvar man helt enkelt detta med promenader som varar under samma tidslängd, och upprepar detta ett par gånger. Har man på sig ett par snygga tights och en skön tröja, kommer träningspasset kännas som en dans.

Skippa krånglet

Det kan vara skrämmande att gå in i en idrottsaffär och köpa sina första löpskor innan man ger sig ut. Egentligen är det inte konstigare än att köpa vilka skor som helst. Man bör undvika alltför komplicerade skor, och hitta en bra försäljare som vet vad de pratar om. På olika forum finns personer som kan tipsa om bra nybörjarskor att löpa i.

Alternativträna

Den som börjar med löpning, kan må bra av att även styrketräna musklerna i underkroppen. Även ryggen och magen behöver stärkas för en bättre hållning. Att gå till ett gym en eller två gånger i veckan, och varva detta med två löprundor ger en väldigt bra grund att stå på.