Hitta löparen i dig

Löpning är den perfekta träningsformen som inte kräver särskilt mycket utrustning. Med löpning kan man snabbt komma i bättre form och få massor av hälsofördelar. Här kommer tips på hur man bäst kommer igång och hittar sin inre löpare.

Att börja från noll

Den som aldrig har sysslat med löpträning kan förstås vara en aning skeptisk. Många kan ha tråkiga erfarenheter av hur det kan upplevas att springa i ett löpspår. Kanske dessa minnen går så långt tillbaka som till gymnastiken i skolan. Men löpning behöver inte vara jobbigt alls, man behöver bara börja på rätt nivå. Genom att gradvis öka belastningen kommer man aldrig att riktigt uppleva det som obehagligt eller ens jobbigt. Man bör självklart skämma bort sig själv då man gjort framsteg. Det behöver inte vara någon överdrift, utan kan istället handla om att ge sig själv en present i form av exempelvis en häftig pryl som påminner om att man gjort framsteg. Ett exempel är en Marvelprodukt, kanske en kaffemugg med sin favoritkaraktär från https://gameloot.se/ eftersom man bör se sig själv lite som en superhjälte som orkar ge sig ut i löparspåret.

Att sätta upp mål

Den absoluta nybörjaren bör börja med raska promenader där lugn jogging i fem minuter vävs in. När man kan jogga i tjugo minuter utan avbrott är det dags att höja blicken och sätta upp lite mål.

Genom att ha ett tydligt mål går det lättare att hitta sin inre löpare. Det kan vara att kunna springa 5 km på en viss tid, eller att klara av ett maraton. Det spelar ingen roll vilket mål man vill uppfylla, men det kommer avgöra vilken typ av träning man ska ägna sig åt. Är det enda syftet att komma i form med löpningen som verktyg, kommer dieten ha en helt avgörande betydelse. Den som siktar på att klara av ett maraton, måste börja få in en långt och långsamt pass varje vecka. Detta långpass kan man över tid försöka få upp till omkring två timmar. Den som vill få en särskild tid på 5 km, bör ägna sig mer åt intervallträning. Man kan då med fördel träna exempelvis 10×800 m på en löparbana.