Kom i form med explosiv träning

Den som snabbt vill komma i form bör kanske börja med lite mer explosiv träning. Fördelarna är många och dessutom kan det vara mer tidseffektivt. Här kommer några tips på vägen.

Sprinta

Många har nog joggat ett par gånger i veckan för att komma i form. Inte så sällan avtar effekten relativt fort. För att boosta den, kan man väva in lite sprintträning. Springer man på en löparbana kan exempelvis 10 x 200 m vara ett bra upplägg. Då kan man jogga 30 sekunder mellan varje upprepning. Sprintträning ger inte bara snabba ben, utan kan även främja muskeluppbyggnad och fettförbränning. Det har bland annat med hormonet testosteron att göra, som stimuleras extra av den explosiva karaktären på träningen. För att undvika skador bör en ordentlig uppvärmning äga rum innan varje sprint pass. Man behöver inte heller springa 100% för att få effekt, men man bör ta ut sig relativt mycket.

Explosiva sporter

Det finns flera explosiva sporter där man förbränner mycket kalorier på en kort tid. Dessutom kan de vara bra sätt att fokusera på något annat än själva träningsmomenten. Racketsporten padel är ett sådant exempel. Rätt utfört blir man ordentligt svettig och genomtränad efter en match. Viktigt är förstås att man har en bra utrustning. Eftersom ett racket kan var en stor kostnad är det rekommenderat att man använder ramskydd till padel och racketar. Detta förlänger livstiden avsevärt. Pengarna kan man istället lägga på något roligare än att reparera racketar som man av misstag slagit sönder.

Styrketräning

Styrketräning är ett bra sätt att komma i form snabbt. Särskilt om man kombinerar det med snabba spurter på en träningscykel eller löpband. Man kan med fördel utföra tre till fem set, med mellan åtta till tolv upprepningar. Tränar man hela kroppen kommer träningseffekten att vara otroligt stor, men då krävs minst tre vilodagar varje vecka. Att styrketräna för mycket ger i princip motsatt effekt för den som vill bygga muskler. Precis som vid sprint är det de större explosiva muskelfibrerna som tränas, och därmed ger muskelmassa. Detta kommer i förlängningen bland annat öka ämnesomsättning.