Styrka eller kondition

Beroende på vilken typ av människa man är så är det ofta så att vissa föredrar en typ av träning medan andra en helt annan. Det beror på vitt skilda faktorer som ålder, musiksmak, kroppstyp och målsättning. Vissa älskar lagsporter som fotboll, volleyball och basket medan andra gillar ensamsporter som att springa, simma eller lyfta tyngder. Unga människor gillar att träna till hög musik medan äldre föredrar lugnare tongångar. Killar föredrar att springa långt medan tjejer gillar att springa i intervaller och barn föredrar allt som har med lek att göra.

Finns det träningsformer att föredra eller kan man träna vad som helst? Är det bättre att satsa på styrka eller på kondition? Är det stor skillnad på att springa långt eller snabbt, att lyfta tungt och lite eller att lyfta lätt och mycket? Vilka olika träningsformer är roligast?

Den viktiga variationen

Kroppen mår bra av precis alla former av fysiska aktiviteter men om man vill gå in för att komma i riktig toppform är det allra bäst att variera. Bygger man upp sina muskler blir man stark och skyddar ben, leder och inre organ från skador. Med en god kondition får man en bättre uthållighet och en rusch av välkomna endorfiner och lyckohormon. För att uppnå bästa resultat mår man därför bäst att av syssla med båda formerna av träning, men alltid på skilda dagar. Kör två, tre lopp i veckan, och två, tre styrkepass och inom bara några månader kommer resultaten både kännas och synas.

Det är alltid att föredra att variera sin träning så mycket man kan då kroppen på så sätt inte hinner vänja sig och därmed alltid bättras på. Man kan till exempel ägna en dag åt att springa långt, en snabbt och en i intervaller. För styrketräningen kan man köra en dag rikigt tungt för underkroppen, en tungt för överkroppen och en med lätta vikter och många repetitioner för hela kroppen.

Ett annat bra tips är att blanda typerna av träning; en dag cykling, en dag boot camp, en dag dans, en dag gym, en dag löpning och en dag bergsvandring. På så sätt får hela kroppen jobba hårt men varierat, och det blir dessutom roligare för den som utövar träningen. Tanken med träning är ju att det ska vara en del av ens liv, och inte en tillfällig företeelse för några månader.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *